Clicky


Nederlander veroordeeld voor georganiseerde drugssmokkel naar Denemarken

Nederlander veroordeeld voor georganiseerde drugssmokkel naar Denemarken
14-06-2023 12:47 | Binnenland | auteur Redactie

RANDERS - Een 28-jarige Nederlandse man is veroordeeld tot tien jaar cel voor het smokkelen van grote hoeveelheden harddrugs vanuit Nederland naar Denemarken in de zomer van 2022.

De Landelijke Eenheid Bijzondere Criminaliteit (NSK) heeft een 28-jarige Nederlander veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van in totaal 14 kilo cocaïne en heroïne uit Nederland naar Denemarken in de zomer van 2022.

De smokkel vond plaats in een auto met een speciaal ontworpen compartiment waar de drugs tijdens het transport verstopt zaten. De 28-jarige werd veroordeeld voor in totaal vier leveringen van harddrugs, die werden afgeleverd op verschillende plaatsen in Denemarken, waar hij drugs overhandigde aan verschillende ontvangers.

De 28-jarige werd gearresteerd op 5 oktober 2022, toen NSK toesloeg tijdens een grote gecoördineerde arrestatieoperatie. Hierbij zijn vijf mensen aangehouden in Denemarken, één persoon is aangehouden in Montenegro, één is aangehouden in Noorwegen en drie zijn aangehouden in Nederland, onder wie de 28-jarige.

In het onderzoek naar de zaak heeft internationale politiesamenwerking een grote rol gespeeld. Hier hebben de Deense verbindingsofficieren van Europol onder meer het internationale onderzoek in de zaak bijgestaan. De 28-jarige Nederlander werd eind 2022 uit Nederland uitgeleverd voor vervolging in Denemarken.

Speciaal aanklager in NSK, Rasmus Gyldenløve Jensen, zegt: "Ik ben tevreden dat we een uitgebreid en georganiseerd internationaal drugsnetwerk hebben vernietigd dat grote hoeveelheden harddrugs smokkelde en verhandelde. De lange straf die de rechtbanken hebben opgelegd, geeft duidelijk aan dat de georganiseerde smokkel en verkoop van verdovende middelen hard wordt aangepakt."

Tegelijkertijd koos de rechtbank ervoor om de auto met de speciaal ontworpen coupé in beslag te nemen, net zoals de 28-jarige Denemarken werd uitgezet met een permanent inreisverbod.