Clicky


Meerdere meldingen van wangedrag door senaatsvoorzitter Bruijn

Meerdere meldingen van wangedrag door senaatsvoorzitter Bruijn
14-06-2023 19:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Er zijn meerdere meldingen gedaan over wangedrag door senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Enkele medewerkers zouden zich "onheus bejegend" hebben gevoeld, aldus de zegsman, zonder in te gaan op de aard van de beschuldigingen.

De NOS spreekt van regelmatige uitbranders. Medewerkers van de senaat zouden de stijl van Bruijn "autoritair" en "onaangenaam" noemen. Tegen Kamerleden zou Bruijn zich wel goed gedragen.

Volgens de NOS is Bruijn aangesproken door de griffier, de hoogste ambtenaar van de Eerste Kamer. Bruijn zou zijn geschrokken door de aantijgingen en beterschap hebben toegezegd.

Wiersma

Het nieuws is extra relevant omdat Bruijn eerder dit jaar heeft gezegd door te willen als voorzitter van de Eerste Kamer. Na de installatie van dinsdag is hij tijdelijke voorzitter van de nieuwe senaat.

Een woordvoerder van de VVD was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Korte tijd geleden kwam minister Dennis Wiersma (Onderwijs), partijgenoot van Bruijn, in de problemen vanwege zijn wangedrag naar ambtenaren. Ook VVD-leider en premier Mark Rutte heeft zelf meermaals toegegeven weleens erg boos en driftig te kunnen worden. "Maar als het een keer gebeurt is het wel belangrijk dat je direct sorry zegt", zei hij vorig jaar tegen Beau-verslaggever Jaïr Ferwerda.