Clicky


Ollongren voorzichtig optimistisch over loskrijgen Zwitserse tanks

Ollongren voorzichtig optimistisch over loskrijgen Zwitserse tanks
15-06-2023 12:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Defensieminister Kajsa Ollongren heeft toch voorzichtige goede hoop Zwitserland zover te krijgen tanks vrij te geven die Nederland voor Oekraïne wil kopen. Het Zwitserse parlement wil niet meewerken aan de levering van wapens aan Oekraïne, maar lijkt inmiddels toch wat ruimte te laten voor verkoop aan bondgenoten. "Ik neig naar optimistisch zijn over de goede afloop", zei Ollongren voor overleg met haar NAVO-collega's.

Nederland wil de tientallen Leopard 1-tanks overnemen van een Zwitsers bedrijf. Die zouden nog "bovenop de honderd of meer dan honderd" van deze tanks komen die de 'tankcoalitie' van onder meer Nederland en Duitsland Oekraïne eerder al heeft beloofd, zegt Ollongren. Maar dit "behoeft Zwitserse goedkeuring" en die is er nog niet.

De Leopard 1 is een wat oudere tank dan het paradepaardje Leopard 2, waarvan Oekraïne er ook inmiddels tientallen heeft gekregen. Niettemin kan Kyiv ze goed gebruiken in de strijd tegen de Russische invasietroepen. Zeker nu Oekraïne de tegenaanval heeft ingezet.

Zwitserland, dat zijn traditionele neutraliteit koestert, houdt zich zo veel mogelijk buiten het conflict met Rusland. Het houdt daarom de export van wapentuig dat voor Oekraïne is bedoeld in principe tegen. Maar één kamer van het parlement wil volgens Zwitserse media inmiddels wel gevechtstanks aan Duitsland verkopen. De regering zou hebben verzekerd dat dat losstaat van leveringen aan Oekraïne. Uit die verwikkelingen lijkt Nederland wat hoop te putten.