Clicky


Hoe zit het nu met brandblussers in de vrachtwagen in België?

Hoe zit het nu met brandblussers in de vrachtwagen in België?
15-06-2023 16:52 | België | auteur Redactie

ZOETERMEER - TLN ontvangt, volgens eigen zeggen, de afgelopen dagen veel vragen van leden dat ook niet-Belgische weggebruikers in België bekeurd worden op het niet aanwezig hebben van brandblussers in de vrachtwagen. TLN legt uit hoe de regelgeving in België op dit moment geldt.

Alle motorvoertuigen, ook niet-Belgisch gekentekende, dienen te zijn voorzien van een brandblusser. Aan boord van elk voertuig met een maximaal toegestane massa van meer dan 7,5 ton moet zich een brandblusser van 3 kilogram bevinden. Een bijkomende brandblusser met hetzelfde gewicht moet aan boord zijn van voertuigen die gebruikt worden om een aanhangwagen te trekken met een toegelaten maximumgewicht van meer dan 2,5 ton, die brandblusser mag ook in de aanhangwagen geplaatst worden.

Kortom, een combinatie trekker met oplegger of vrachtwagen met aanhangwagen moet in het bezit zijn van twee brandblussers van 3 kilogram.

Bij transport van gevaarlijke goederen moet er een brandblusser van 3 kilogram en een brandblusser van 9 kilogram aanwezig zijn.

De brandblussers moeten op een steun staan en op een in het oog vallende en gemakkelijk te bereiken plek zijn aangebracht. Tenminste één brandblusser moet zich binnen het bereik van de bestuurder bevinden.

Deze voertuigen dienen verder ook te zijn voorzien van een gevarendriehoek. Draagbare waarschuwingslampen zijn niet verplicht.

𝗕𝗼𝗲𝘁𝗲𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝘄𝗲𝘁𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗼𝗽𝗹𝗼𝗽𝗲𝗻 𝘁𝗼𝘁 € 𝟯𝟱𝟬,- 𝗽𝗲𝗿 𝗺𝗶𝘀𝘀𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗱𝗯𝗹𝘂𝘀𝘀𝗲𝗿.