Clicky


Bonden beraden zich op acties bij Total Energies

Bonden beraden zich op acties bij Total Energies
16-06-2023 09:54 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - De afgelopen maanden hebben FNV Metaal en CNV Vakmensen meerdere malen overlegd met Total Energies en Servauto over de voorgenomen verkoop van de retail- en card-activiteiten van de Europese Totalbedrijven aan de Canadese retail-en cardspecialist Allimentation Couche-Tard (ACT). Inmiddels hebben Total en Servauto aangegeven dat ze weigeren een sociaal protocol (geen gedwongen ontslagen gedurende 5 jaar) met de bonden te tekenen.

Geen gedwongen ontslagen

De bonden gaan nu hun leden raadplegen, met mogelijke acties tot gevolg. 

Murat Sekercan, FNV Metaal bestuurder: "Ondanks herhaaldelijk aandringen van onze kant weigert Total Energies de toezegging te doen dat er de komende jaren geen gedwongen ontslagen vallen. Ook weigert men  een sociaal protocol met ons  vast te leggen. Wel zijn er inmiddels met de ondernemingsraad afspraken gemaakt over een sociaal protocol; maar die gaan daar niet over. In Nederland kijkt de ondernemingsraad alleen naar nut en noodzaak van de verkoop c.q. fusie. En daarover geeft de ondernemingsraad -al dan niet- een positief advies. De vakbonden gaan over het afdichten van de sociale en personele consequenties. Daarom is het in Nederland gebruikelijk dat de ondernemingsraden wachten met een positief advies over nut en noodzaak van een fusie of verkoop, totdat de sociale-en personele consequenties zijn ondervangen in een sociaal plan met de vakbonden."

SER-fusieregels zijn er niet voor niets

"Wij hebben dan ook aangegeven dat de SER-fusieregels er niet voor niets zijn: bedrijven moeten in Nederland volgens die regels tijdig de vakbonden laten weten dat ze voornemens zijn een fusie, dan wel verkoop, in gang te zetten. Waardoor de vakbonden dus ook tijdig contact op kunnen nemen met zo’n bedrijf.  Die regels zijn er niet voor niks: zo kunnen er harde afspraken met onafhankelijke vakbonden worden gemaakt om de sociale consequenties (van bijvoorbeeld gedwongen ontslagen) zoveel mogelijk te ondervangen. Total Nederland en Servauto hebben echter steeds aangegeven de sociale -en personele consequenties met de ondernemingsraad te bespreken."

Onbehoorlijk gedrag

Murat Sekercan: "Dit is verre van behoorlijk gedrag van een gerenommeerd bedrijf als Total. En blijkbaar is het niet interessant om echte werkgelegenheidsafspraken te maken met de vakbonden voor dit bedrijf. Ook best vreemd omdat Total Nederland in de gesprekken met de vakbonden aangaf dat het Canadese Allimentation Couche-Tard (ACT) de voorwaarde had gesteld dat Total en Servauto er met de vakbonden op een ‘nette wijze’ uit zouden moeten komen. Iets wat Total nu aan zijn laars lapt dus. Wij gaan nu eerst in gesprek met onze leden. Ook over mogelijke acties."

Total Energies is een wereldwijd multi-energiebedrijf, met ruim 100.000 werknemers. In Nederland werken ruim 1.200 werknemers. Servauto Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van Total Nederland NV. Het Nederlands hoofdkantoor van beide ondernemingen staat in Den Haag.