Clicky


President Bundesbank: ook mogelijk renteverhogingen ECB na zomer

President Bundesbank: ook mogelijk renteverhogingen ECB na zomer
16-06-2023 12:18 | Financieel | auteur ANP/DPA/BLOOMBERG

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) zal mogelijk ook na de zomer de rente verder moeten verhogen om de inflatie in de eurozone aan te pakken. Dat zei president Joachim Nagel van de Bundesbank. Donderdag verhoogde de ECB de rente met nog eens een kwart procentpunt en ECB-president Christine Lagarde zei dat een verdere verhoging in juli zeer waarschijnlijk is.

Volgens Nagel is de inflatie nog steeds te hoog en is er nog een weg te gaan. Na de vergadering in juli neemt de ECB een zomerpauze. Op 14 september is er dan weer een nieuw rentebesluit. Lagarde wilde bij de toelichting op het rentebesluit weinig kwijt over een mogelijke verhoging in september. Op de financiële markten zou inmiddels wel gerekend worden op een verhoging die maand.

Nagel zei verder dat de Duitse economie nog steeds worstelt met de gevolgen van de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. De Bundesbank rekent voor dit jaar op een economische krimp met 0,3 procent in Duitsland. In het eerste kwartaal van dit jaar belandde de Duitse economie al in een recessie, met dus twee kwartalen van krimp op rij.

Sterke ingrepen

Voor volgend jaar gaat de Bundesbank dan uit van een groei van 1,2 procent en 1,3 procent in 2025. De economie zou dan geholpen moeten worden door een afzwakkende inflatie, sterk stijgende lonen en de robuuste arbeidsmarkt, aldus de Duitse centrale bank.

Nagel staat bekend als een voorstander van sterke ingrepen om de inflatie aan te pakken.