Clicky


Stroeve voorbereiding op klimaattop 'belooft weinig goeds'

Stroeve voorbereiding op klimaattop 'belooft weinig goeds'
16-06-2023 14:32 | Klimaat | auteur ANP

BONN - Landen hebben de afgelopen twee weken voorbereidingen getroffen voor de klimaattop die eind november begint. Na afloop heerst teleurstelling over de gang van zaken in Bonn, waar de onderhandelingen plaatsvonden. Dat komt met name omdat de landen het niet eens konden worden over maatregelen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, waardoor dat onderwerp nog niet officieel op de agenda staat voor de COP28.

Vanaf het begin was er al "een diepe verdeeldheid" over de agenda, zegt klimaatexpert Hilde Stroot van Oxfam Novib. Pas afgelopen woensdag werd wat vooruitgang geboekt. "Daardoor zijn we opgelucht, anders waren deze twee weken voor niets geweest." Tijdens de voorbereidingen in Duitsland werd enkel de basis gelegd voor de klimaatconferentie in Dubai dit jaar, doorbraken werden niet verwacht. Nu is Stroot echter bang dat deze stroeve voorbereiding vooral voor vertraging zal zorgen op de COP28.

Een EU-functionaris wijst erop dat het ook logisch is dat landen zes maanden voor de klimaattop nog verdeeld zijn. Wel hoopt de EU op meer "begeleiding van de voorzitter" vanaf nu, aldus de functionaris. Een andere EU-ingewijde vertelt dat binnen de Europese Unie teleurstelling heerst over de gang van zaken. "Dit belooft weinig goeds voor de klimaattop aan het einde van dit jaar." De EU wilde meer inzet om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, maar met name China en Saudi-Arabië hielden dit tegen, aldus de bron.

Klimaatschadefonds

Stroot bevestigt dat China en oliestaten zich verschuilen achter het feit dat ze ooit zijn aangemerkt als ontwikkelingsland. Daarmee proberen ze te voorkomen dat ze mee moeten betalen aan bijvoorbeeld een klimaatschadefonds. "Ze spelen het spel heel slim", aldus Stroot.

Oxfam Novib is ook kritisch op rijkere landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten. De verdeeldheid in Bonn werd voor een groot deel veroorzaakt doordat rijke landen al sinds 2020 hun belofte niet nakomen om armere landen te helpen met jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering, zegt Stroot. "Ontwikkelingslanden hebben daardoor hun vertrouwen verloren."

Hoofd van VN-organisatie UNFCCC Simon Stiell erkent dat het door de lange onderhandelingen lijkt alsof de standpunten van landen ver uit elkaar liggen. Volgens hem zijn er echter overbruggingsmogelijkheden om tot een "gemeenschappelijke basis" te komen. Er werd vooruitgang geboekt op andere onderwerpen, zoals onder meer het klimaatschadefonds dat vorig jaar is afgesproken.