Clicky


Formule 1 na 2025 ook nog in Zandvoort 'niet vanzelfsprekend'

Formule 1 na 2025 ook nog in Zandvoort 'niet vanzelfsprekend'
16-06-2023 14:37 | Sport | auteur ANP

ZANDVOORT - Het is niet vanzelfsprekend dat de Dutch Grand Prix in Zandvoort na 2025 ook nog op de kalender staat van de Formule 1. Dat is sterk afhankelijk van de keuzes die het management van de koningsklasse in de autosport gaat maken, zegt directeur Robert van Overdijk van circuit Zandvoort.

"We hebben nog geen gesprekken hierover gevoerd, omdat FOM (Formula One Management) er zelf ook nog niet uit is. In 2025 lopen heel veel contracten met circuits af en moet FOM gaan verzinnen hoeveel races ze bijvoorbeeld nog in Europa willen", weet de directeur.

De Formule 1 is momenteel zeer populair. Er is wereldwijd veel interesse om een grand prix te organiseren en de Formule 1 wil graag op alle continenten aanwezig zijn. De teneur is dat het aantal races in Europa zal verminderen.

Duurzaamheid

"Er moet eerst duidelijk zijn hoeveel Europese races na 2025 op de kalender blijven en of er wellicht een roulatiesysteem komt, waarvan het gevolg kan zijn dat Zandvoort niet ieder jaar op de kalender staat", zegt Van Overdijk. "In theorie kan FOM ook nog zeggen dat ze het na 2025 wel gezien hebben met Zandvoort. Pas als al die variabelen bekend zijn, kunnen wij erover gaan nadenken hoe wij erin staan. Dus vandaar dat ik het niet als een vanzelfsprekendheid beschouw dat na 2025 de Formule 1 nog steeds te zien is in Zandvoort."

De Dutch Grand Prix staat in ieder geval nog tot en met 2025 op de kalender. "Dat staat vast. We hebben hier een uniek evenement neergezet dat alom wordt geprezen. We laten veel meer dan alleen autosport zien. Ik hoorde teambaas Christian Horner van Red Bull vorig jaar zeggen dat hij voor zijn gevoel vier dagen in een nachtclub had gezeten", aldus de circuit-directeur, verwijzend naar de uitbundige sfeer op de tribunes na de winst van Max Verstappen.

"We willen het niet zozeer groter maken of spectaculairder, maar ons onderscheiden in de fanbeleving en duurzaamheid. We streven naar 100 procent duurzaamheid in 2025 en dat betekent onder meer dat niemand dan nog in de auto naar het circuit komt", aldus Van Overdijk.