Clicky


Poetin haalt uit naar Zelensky: schande voor Joodse volk

Poetin haalt uit naar Zelensky: schande voor Joodse volk
16-06-2023 17:01 | Buitenland | auteur ANP

SINT-PETERSBURG - De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een toespraak in Sint-Petersburg uitgehaald naar de leider van buurland Oekraïne. Hij omschreef zijn ambtgenoot Volodymyr Zelensky als een schande voor het Joodse volk.

Rusland heeft de invasie van Oekraïne gerechtvaardigd door te zeggen dat het daar neonazi's wil verdrijven, hoewel het buurland een president van Joodse komaf heeft. Zelensky is vorig jaar door de Israëlische krant The Jerusalem Post uitgeroepen tot de invloedrijkste Jood ter wereld.

"Ik heb veel Joodse vrienden", zei Poetin op het jaarlijkse St. Petersburg International Economic Forum. "Ze zeggen dat Zelensky niet Joods is. Dat hij een schande is voor Joodse volk", aldus de Russische president over de leider van het door Rusland binnengevallen buurland. Hij zei ook dat Oekraïne zich volledig afhankelijk maakt van militair materieel uit het Westen.

Financiën

Poetin sprak ook over de Russische economie en schetste een positief beeld van de staatsfinanciën. Hij stelde economische groei in het vooruitzicht van 1,5 tot 2 procent en zei dat de inflatie lager is dan in de eurozone. Het Internationaal Monetair Fonds gaat uit van een economische groei van 0,7 procent, maar volgens Poetin vinden Russische experts dat te pessimistisch.

De aanwezigheid van Poetin op de economische conferentie ging gepaard met ongekend strenge veiligheidsmaatregelen. De autoriteiten legden mobiele communicatie aan banden en er waren patrouilles met speurhonden. Rusland is de afgelopen tijd herhaaldelijk opgeschrikt door drone-aanvallen.