Clicky


Media verzetten zich tegen verplichte 'charity fee' Lowlands

Media verzetten zich tegen verplichte 'charity fee' Lowlands
16-06-2023 23:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Meerdere media zijn niet te spreken over de 'charity fee' die journalisten moeten betalen als ze verslag willen doen van het festival Lowlands. De NOS, het AD en het ANP gaan helemaal geen verslag doen als een 'charity fee' moet worden betaald, laten ze weten. Concertorganisator MOJO vraagt media die zich accrediteren om 10 euro per persoon te betalen in ruil voor toegang tot het festivalterrein. Het geld gaat volgens MOJO naar goede doelen waar het festival mee samenwerkt. Wie niet betaalt, mag het terrein niet op.

"De NOS betaalt niet voor toegang tot bronnen, dus ook niet om verslag te kunnen doen van een evenement als Lowlands", stelt Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws. "Bij vrije nieuwsgaring hoort ook dat daar op geen enkele manier een tegenprestatie tegenover staat."

Hoofdredacteur Rennie Rijpma van het AD noemt de invoering "opmerkelijk" en "een onwenselijke ontwikkeling". Ze zegt geen journalisten te sturen als MOJO het besluit doorzet. "Het is een merkwaardig besluit van Lowlands. Dat een festival dat de laatste jaren heel groot is geworden, ook dankzij de media, ons op een afstand zet. Als journalist ben je daar om verslag te doen, eigenlijk voor een nog groter publiek dan alleen op het festival."

ANP en NRC

Het persbureau ANP wijst de betaling voor Lowlands ook van de hand. "Onze (foto)journalisten betalen niet voor bronnen of toegang tot evenementen", zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Het ANP wil geen financiële relatie met organisaties waarvan verslag gedaan wordt, "ook niet als zij dat geld weer aan derden doorbetalen. Dat hebben we Lowlands ook laten weten."

De hoofdredactie van NRC liet eerder weten van mening te zijn "dat journalisten hun werk moeten kunnen doen zonder dat ze daarvoor zouden moeten betalen". Over een eventuele boycot spreekt NRC echter niet. Daarop zal de hoofdredactie zich opnieuw beraden, mocht de 'charity fee' definitief doorgevoerd worden. Ook de NVJ is niet blij met de 'charity fee' en noemt deze "principeel onjuist" en een "slecht signaal", aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning eerder.

Het verzoek de 'charity fee' te betalen geldt overigens niet alleen voor journalisten, maar ook voor andere gasten, zoals mensen van platenlabels, radiostations of partners van Lowlands die een gratis toegangspas krijgen. Mensen "die aan het werk zijn, zoals zangers, hoeven het geld niet te betalen", voegt de woordvoerder daaraan toe. In een verklaring op de website van Lowlands laat de organisatie vrijdagmiddag weten dat het "geenszins onze bedoeling is om persvrijheid of vrije nieuwsgaring te belemmeren".