Clicky


Oekraïne: Afrikaanse leiders willen af van arrestatiebevel Poetin

Oekraïne: Afrikaanse leiders willen af van arrestatiebevel Poetin
17-06-2023 19:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KYIV - De Afrikaanse leiders die vrijdag op bezoek waren in Oekraïne om te bemiddelen in de oorlog met Rusland, waren vooral uit op de intrekking van het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin. Dat zei de Oekraïense presidentsadviseur Mychajlo Podoljak zaterdag tegen lokale media. "Er is één ding waarover ze zich zorgen maken en dat is denk ik waarvoor ze kwamen", zei hij.

In maart vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel uit tegen Poetin wegens de Russische inval in Oekraïne. Podoljak zei dat volgens de Afrikaanse leiders dit arrestatiebevel het vertrouwen in de weg staat dat noodzakelijk is om tot vrede te komen. Hij benadrukte dat het enige vredesplan dat acceptabel is voor Oekraïne, dat van president Volodymyr Zelenski is. Een van de punten daaruit is de oprichting van een tribunaal dat oorlogsmisdadigers en de verantwoordelijken voor de oorlog berecht, onder wie de Russische president.

De Afrikaanse leiders presenteerden in Kyiv een eigen vredesplan, dat vooral aanstuurt op een diplomatieke oplossing. Oekraïne wil echter pas met Rusland onderhandelen als het zijn troepen tot over de grens heeft teruggetrokken.

De delegatie, bestaande uit de presidenten van Zuid-Afrika, Senegal, Zambia en de Comoren, is zaterdag in Sint-Petersburg voor een ontmoeting met Poetin. Er is de landen veel aan gelegen om de oorlog tussen de buurlanden te beëindigen. Afrika is afhankelijk van graan uit Oekraïne en wordt zwaar getroffen door de sterk gestegen voedselprijzen. Ook onderhouden veel Afrikaanse landen nauwe relaties met Moskou.