Clicky


Mogelijke aanslag op Pride Wenen verijdeld na arrestaties

Mogelijke aanslag op Pride Wenen verijdeld na arrestaties
18-06-2023 15:24 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

WENEN - De Oostenrijkse politie heeft drie jongeren gearresteerd, van wie er twee minderjarig zijn, voor het beramen van een aanslag op de Pride in Wenen. De verdachten van 14, 17 en 20 jaar oud zijn volgens de Oostenrijkse inlichtingendienst sympathisanten van Islamitische Staat (IS).

De verdachten werden opgepakt voordat de Pride-optocht begon op zaterdag. Deelnemers aan de festiviteiten zijn volgens de autoriteiten nooit in gevaar geweest. Zo'n 300.000 mensen namen deel aan de parade voor lhbti-rechten.

Tijdens huiszoekingen op zaterdag werden wapens en ander bewijsmateriaal ontdekt. Volgens de inlichtingendienst werden er sabels, een bijl, gaspistolen, werpsterren en messen gevonden. De politie zei dat de verdachten van plan waren om "messen of voertuigen" te gebruiken voor de aanslag.

"Ze sympathiseerden online met Islamitische Staat en deelden extremistische inhoud. In deze context richtten de verdachten zich op de Pride parade als mogelijk doelwit voor een aanslag", meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een persbericht.