Clicky


De langste dag wordt de eerst ETF-bewustwordingsdag over vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs

De langste dag wordt de eerst ETF-bewustwordingsdag over vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs
19-06-2023 12:11 | Transport | auteur Redactie

BRUSSEL - Op 21 juni 2023 lanceert de ETF de allereerste Awareness Day on Driver Fatigue in Europa. De ETF en zijn dochterondernemingen in de wegvervoersector willen de aandacht vestigen op hoe cruciaal het probleem van vermoeidheid van chauffeurs in het wegvervoer is.

21 juni is de langste dag van het jaar, maar voor professionele chauffeurs ishet elke dag de langste dag! Om het publiek hiervan bewust te maken, zal de ETF in de week van 19 tot 25 juni 2023 verschillende acties organiseren in heel Europa.

Gezien het aanhoudende tekort aan beroepschauffeurs in Europa, is de kwestie van vermoeidheid van chauffeurs nog urgenter geworden. Een ETF-onderzoek uit 2021 geeft aan dat chronische vermoeidheid de norm is voor professionele chauffeurs in heel Europa, waarbij 60 procent van de vrachtwagenchauffeurs en 66 procent van de bus- en touringcarchauffeurs, aangeeft regelmatig vermoeid te moeten rijden.

Volgens dezelfde studie zijn slechte werkomstandigheden, zoals lange werktijden, onregelmatige en lange werkschema's, slechte rustomstandigheden en onvoldoende rust en pauzes, de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij chauffeurs.

Met de komende acties in het wegvervoer wil de ETF een duidelijk signaal afgeven dat de enige oplossing voor het aanpakken van vermoeidheid van chauffeurs - voornamelijk veroorzaakt door slechte werkomstandigheden - is ervoor te zorgen dat chauffeurs onder goede omstandigheden werken, eerlijk worden betaald en worden beschermd door eerlijke regels.

Bovendien is het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs essentieel om nieuwe chauffeurs te behouden en aan te trekken voor het beroep, met directe voordelen voor het welzijn van beroepschauffeurs en de verkeersveiligheid in het algemeen.