Clicky


Gesprek met Taghi over advocatenkwestie achter gesloten deuren

Gesprek met Taghi over advocatenkwestie achter gesloten deuren
19-06-2023 14:17 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechtbank heeft binnen tien minuten na het begin van de zitting de deuren gesloten om in beslotenheid te spreken met Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi over zijn advocatenkwestie. Taghi wilde alleen met de rechtbank in gesprek zonder aanwezigheid van pers en publiek. "Dan kan ik toelichten hoe de stand van zaken is op dit moment. Ik kan nu niet zeggen waarom ik dat wil", zei Taghi. De rechtbank honoreerde zijn verzoek, deelde een beveiliger mee aan de verzamelde pers.

Taghi woonde de zitting op eigen verzoek via een videoverbinding bij. De rechtbank ging ook in dat verzoek mee, maar de voorzitter van de rechtbank gaf aan dat hij wil kijken of het goed gaat, anders moet hij de volgende keer toch naar de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp komen.

Taghi - die eerder een levenslange straf tegen zich hoorde eisen - heeft momenteel geen advocaat meer. Zijn advocaat Inez Weski werd gearresteerd en legde de verdediging daarna neer. Weski werd opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Na een voorarrest van ongeveer anderhalve maand, is ze nu weer op vrije voeten.

Verdedigingsteam

Advocaat Michael Ruperti heeft inmiddels laten weten op verzoek van Taghi een verdedigingsteam samen te gaan stellen. Het is onduidelijk of hij zelf ook zitting gaat nemen in dat team. De rechtbankvoorzitter zei maandag dat Ruperti zich nog niet officieel had gemeld als raadsman van Taghi.

Ruperti speelde eerder al een rol in Marengo, hij is namelijk als getuige gehoord door Weski, daags voor haar arrestatie. Ruperti stond eerder commando Sil A. bij, die zou zijn benaderd met de vraag of het mogelijk is Taghi te ontvoeren of neutraliseren - een eufemisme voor doden. Op het moment dat het verzoek zou zijn gedaan, was Taghi nog voortvluchtig.

Uitspraak rechtbank

Marengo is inmiddels, ruim vijf jaar na de start, in de afrondende fase. Taghi wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

De uitspraak staat gepland op 20 oktober. De rechtbank heeft recentelijk laten weten dat die planning nog altijd overeind staat, maar diverse advocaten - onder wie Ruperti en Weski's zoon Guy - hebben daar openlijk hun twijfel over uitgesproken.