Clicky


Duitsland heeft chipfabriek Intel binnen na miljardensubsidie

Duitsland heeft chipfabriek Intel binnen na miljardensubsidie
19-06-2023 17:48 | Financieel | auteur ANP/RTR

BERLIJN - Duitsland en Intel hebben een overeenkomst ondertekend waarin subsidies zijn afgesproken ter waarde van 10 miljard euro. Dat geld moet ten goede komen aan de bouw van een chipfabriek van Intel in de Duitse stad Maagdenburg.

Intel is al bezig met de voorbereiding voor de bouw van twee fabrieksgebouwen, die in 2027 klaar moeten zijn. Daarna volgt nog een hightechpark voor toeleveranciers op het terrein. De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil met een chipfabriek in eigen land minder afhankelijk worden van onderdelen uit bijvoorbeeld China. Intel is de marktleider op het gebied van chips voor computers en servers.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt meldde vorige week al dat Berlijn en Intel dicht bij een deal zaten. Bronnen rond de regering hadden de krant verteld dat de door Intel te ontvangen subsidie, die oorspronkelijk 6,8 miljard euro bedroeg, zou worden verhoogd naar 9,9 miljard euro. Het complex kost in totaal 30 miljard euro.

De chipproducent stelde de bouw van de fabriek eind vorig jaar uit vanwege economische tegenwind. Intel maakte eerder al bekend meer geld nodig te hebben door verschillende tegenvallers. Dat kwam door gestegen kosten voor onder meer bouwmaterialen en energie, en een gedaalde vraag naar halfgeleiders. Intel heeft ook plannen voor nieuwe fabrieken in Polen en Israël.