Clicky


Kustwacht: zoekactie naar vermiste onderzeeër Titan uitgebreid

Kustwacht: zoekactie naar vermiste onderzeeër Titan uitgebreid
20-06-2023 17:48 | Buitenland | auteur ANP

BOSTON - [update 21:05 uur] De zoektocht naar de vermiste onderzeeër Titan heeft nog helemaal niets opgeleverd. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht, die de zoektocht coördineert, bekendgemaakt bij een persconferentie. Toch wordt er nog onverminderd verder gezocht, en komt er meer hulp. De kustwacht denkt dat de bemanning van de onderzeeër nog 40 of 41 uur zuurstof aan boord heeft.

"Dit is om allerlei redenen ingewikkeld", zei de woordvoerder van de kustwacht. "Logistiek is het moeilijk om materieel ter plaatse te krijgen. Dat kost tijd en vergt coördinatie. En dan hebben we ook nog te maken met een zoekoperatie aan de oppervlakte en onder water."

De kustwacht kon nog niet zeggen wat er precies gedaan kan worden als de onderzeeër met vijf mensen aan boord wordt aangetroffen. "We hebben de beste deskundigen van het land verzameld, die kijken wat de volgende stap moet zijn." Naast onbemenste onderzeeërs is er ook een decompressiekamer onderweg, waarmee de vijf mogelijk op een veilige manier naar de oppervlakte gehaald kunnen worden.

Schatting

De kustwacht, die in de VS een krijgsmachtonderdeel is, benadrukt dat de hoeveelheid zuurstof aan boord een schatting is. Als die schatting klopt, zouden de hulpverleners nog hooguit tot donderdag 12.00 uur de tijd hebben.

Voor de zoekactie zijn allerlei vliegtuigen, schepen en onderwaterapparatuur ingezet. Er is bijna 20.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van Nederland, afgezocht.