Clicky


LTO stopt met landbouwakkoord, 'onvoldoende stappen gezet voor boeren'

LTO stopt met landbouwakkoord, 'onvoldoende stappen gezet voor boeren'
20-06-2023 23:10 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - LTO "stopt met het landbouwakkoord", zo is dinsdagavond gemeld na overleg. "We hadden het graag zien lukken. We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden", aldus de boerenorganisatie.

Dinsdag was opnieuw overleg met onder meer landbouwminister Piet Adema en zijn collega's Christianne van der Wal (Stikstof) en Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening), waar het LTO later bij aansloot. LTO meldt dat er in de loop van het proces wel steeds meer goede intenties ontstonden, "maar van intenties kan een boer niet leven", zo stond in een uitgebreid statement dat op de website verscheen kort voordat de hoofdrolspelers in het overleg naar buiten kwamen.

LTO noemt onder meer dat een robuust verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders ontbrak. "Om doelen te halen, moeten boeren en tuinders maatregelen nemen die tot hogere kostprijzen leiden voor ons voedsel. Maar in het winkelschap concurreren deze producten met buitenlandse producten die niet aan deze eisen hoeven te voldoen - en die dus goedkoper zijn", wordt het euvel samengevat. Er zou alleen een toezegging zijn om op Europees niveau het gesprek aan te gaan hierover, dat vindt LTO niet toereikend.

Ook konden er volgens LTO geen afspraken gemaakt worden over de legalisering van de zogenoemde PAS-melders en of er gericht wordt op 2030 of 2035. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt dat ze balen dat het niet is gelukt. Hij sprak na afloop van een "moeilijk besluit" omdat het volgens hem bij de boeren draaide om vertrouwen. "Afgelopen maanden is dat vertrouwen ondanks grote voorstellen die we gedaan hebben niet dichterbij gekomen."

Hoewel Van der Tak LTO "de brekende partij" noemt, zegt hij dankbaar te zijn voor het proces dat het kabinet startte. "Tien jaar is er niet met de boeren gesproken zoals er nu is gesproken. "We willen samenwerken en oplossingen vinden, dat zit in onze aard. De inzet van minister Adema en het kabinet hebben we erg gewaardeerd."