Clicky


Gebonk gehoord in zoektocht naar onderzeeër Titan, zoekgebied aangepast

Gebonk gehoord in zoektocht naar onderzeeër Titan, zoekgebied aangepast
21-06-2023 09:29 | Buitenland | auteur ANP

BOSTON - De zoekactie naar de vermiste onderzeeër Titan voor de Canadese kust richt zich op een gebied waar sensoren "gebonk" hebben waargenomen. Wat voor gebonk het was, is nog onduidelijk, maar het was te horen in de buurt van de plek waar de Titan in de problemen is geraakt. Onder water wordt gezocht naar de bron van het geluid, zo meldt de Amerikaanse kustwacht.

Het geluid werd opgemerkt vanuit een Canadees vliegtuig. De gegevens van de P-3 zijn volgens de kustwacht doorgestuurd naar deskundigen om te kijken waar het best gezocht kan worden. Een of meer onderwaterrobots die voor de zoekactie worden ingezet, zijn op zoek gegaan naar de bron van het geluid.

Het nieuws over het gebonk werd als eerste gemeld door Rolling Stone. Dat blad meldt op basis van een interne update van de Amerikaanse overheid dat het gebonk urenlang te horen is geweest met intervallen van een halfuur. Het zou een teken van leven kunnen zijn van de opvarenden, mogelijk zelfs een noodsignaal.

96 uur

Er wordt al twee dagen vanaf het water, vanuit de lucht en onder water naar de Titan gezocht. Dinsdag maakte de Amerikaanse kustwacht bekend de zoekactie uit te breiden. Er werden meer vaar- en vliegtuigen gestuurd, evenals extra materieel om onder water te kunnen zoeken. Ook wordt gekeken hoe een eventuele bergingsoperatie ingericht zou kunnen worden. Frankrijk stuurt een schip met een diepzeerobot om mee te helpen. Een van de vijf Titan-opvarenden is een bekende Franse onderzoeker.

De Titan was op weg naar het in 1912 gezonken passagiersschip Titanic op 3800 meter diepte in de Atlantische Oceaan. Volgens het bedrijf dat de expeditie uitvoert, OceanGate, was er voor 96 uur zuurstof aan boord. Daar gaan de autoriteiten vooralsnog ook van uit. De zoektocht is dan ook een race tegen de klok. OceanGate helpt mee, net als de Canadese kustwacht.