Clicky


LTO-voorman miste herstel van vertrouwen maar zet deur op kier

LTO-voorman miste herstel van vertrouwen maar zet deur op kier
21-06-2023 10:28 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Voorzitter Sjaak van der Tak van boerenorganisatie LTO miste uiteindelijk stappen van het kabinet die tot herstel van vertrouwen zouden hebben geleid. Dat zei hij woensdag in WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Maar een terugkeer van LTO bij het landbouwoverleg op een later moment sluit hij niet uit. "Laat het zo zijn dat het kabinet iets bedenkt waardoor we verder kunnen, zodat we wel in de tweede helft van het jaar overleg kunnen plegen."

Op dit moment ziet Van der Tak geen aanleiding om verder te praten, hoewel hij vorige week zei dat er cruciale stappen waren gezet in een ingelast overleg tussen LTO en een kabinetsdelegatie. "Die cruciale stappen waren er vorige week ook, maar gisteren bleek dat die er toch niet waren", zei Van der Tak die uitlegde dat de landbouworganisatie meer verwacht had van de uitwerking van de toezeggingen van het kabinet.

"De klimaat- en natuurdoelstellingen waren vanuit het kabinet omgeven met intenties en daar kan een boer niet van leven", hekelt Van der Tak opnieuw de vele verplichtingen die bij de kabinetsplannen horen. "Dan is er geen verdienmodel."

Hoewel Van der Tak de deur dus op een kier heeft gezet, moet er wel eerst iets veranderen voordat LTO weer aan wil schuiven. "We hebben gezegd dat het gisteren hom of kuit moest zijn." Naar die uitkomst heeft LTO volgens hem gehandeld. De organisatie schuift niet zomaar weer aan. "Hier blijft het bij."

Die punten herhaalde Van der Tak nogmaals toen hij aankwam bij het overleg met de andere partijen die aan de hoofdtafel over het landbouwakkoord praatten. Desgevraagd gaf hij aan dat "we redelijk dicht bij een akkoord" waren, maar dat het uiteindelijk aan perspectief ontbrak door een "stapeling van milieuregels". "Als wij in Europa als eersten gaan verduurzamen, dan leidt dat niet tot een goed verdienmodel op het boerenerf."

Van der Tak is bij het overleg om uitleg te geven over de stap van LTO. Maar de boerenvoorman wil ook in gesprek blijven met de andere partijen. "We moeten nu eerst rust organiseren", aldus Van der Tak die dan wil kijken "wat er nog mogelijk is" in de tweede helft van het jaar.