Clicky


Rechtbank stelt zedenzaak oud-directeur Kanjer Wens uit

Rechtbank stelt zedenzaak oud-directeur Kanjer Wens uit
21-06-2023 12:27 | Binnenland | auteur ANP

LELYSTAD - De strafzaak tegen de oud-directeur van stichting Kanjer Wens is woensdag uitgesteld. De rechtbank Lelystad had twee dagen uitgetrokken voor de zedenzaak met twaalf slachtoffers maar verdachte Peter V. stuurde zijn advocaten naar huis. "Houd je kop man, klootzak!" werd vanuit de zaal naar de verdachte geroepen.

De 55-jarige oud-directeur stuurde zijn advocaten weg als reactie op het besluit van de rechtbank de zaak woensdagmorgen toch door te laten gaan. Zijn twee raadslieden hadden juist om uitstel verzocht omdat dvd's met een verhoor van V. zelf en van een van de slachtoffers niet door de verdediging beluisterd konden worden. "Ik ga over alles verklaren, maar pas na een gedegen voorbereiding met mijn advocaten. Dan rest me niets anders dan ze nu naar huis te sturen", zei V. tegen de rechters.

Wanneer de zaak wordt voortgezet, is niet bekend. V. blijft voorlopig vastzitten. De 55-jarige verdachte staat terecht voor ontucht met zeker twaalf jongens. Deze zedendelicten hadden volgens het Openbaar Ministerie plaats van 2006 tot en met 2021 in diverse plaatsen in het land.

Opnieuw vastgezet

De officier van justitie had het gevoel dat de verdachte de beslissing zijn advocaten naar huis te sturen al gemaakt had voordat de rechtbank zich uitliet over het verzoek van zijn raadsvrouw. "Hier zit een zaal vol slachtoffers, geliefden en media. Heel veel mensen hebben naar deze behandeling toegeleefd met pijn, verdriet en heel veel spanning. En daar wordt door u geen aandacht aan geschonken." De officier wilde door maar daar ging de rechtbank niet in mee. V. had al aangegeven dat hij zou zwijgen als de zaak toch zou doorgaan.

Eerder op de zitting verweet advocaat Saskia Hoogenraad het OM nalatigheid omdat de verdediging niet tijdig de verhoren had kunnen bekijken. Ze vroeg om excuses van de officier. "U krijgt geen excuses, meneer V., maar ik hoop wel dat gedurende de dag excuses van u aan de slachtoffers komen", reageerde de officier. De zaal reageerde met applaus.

De zaak loopt al lange tijd. V. werd in juni 2021 aangehouden, kwam in de loop van dat jaar weer vrij maar werd in februari 2022 opnieuw vastgezet omdat hij volgens de rechtbank toch weer contact had met kinderen.