Clicky


Zelensky: offensief gaat moeizamer dan gehoopt

Zelensky: offensief gaat moeizamer dan gehoopt
21-06-2023 13:58 | Buitenland | auteur ANP

KYIV - Het Oekraïense voorjaarsoffensief verloopt volgens Volodymyr Zelensky "langzamer dan we zouden willen". "Sommige mensen denken dat dit een Hollywoodfilm is en verwachten nu resultaten, maar dat is het niet", zegt de Oekraïense president in een interview met de BBC.

Hij zegt dat de strijd moeizaam verloopt doordat er in een gebied van 200.000 vierkante kilometer veel mijnen liggen. "Er staan mensenlevens op het spel."

"Wat sommigen ook mogen willen, inclusief pogingen om de druk op ons op te voeren: we zullen, met alle respect, oprukken op het slagveld op een manier die wij zelf het beste achten", zei de president.

Zijn land zou tot nu toe acht dorpen heroverd hebben in de regio's Zaporizja en Donetsk. Oekraïne zal volgens de president pas de wapens neerleggen als de Russen het land verlaten hebben. "Hoe ver we ook komen met ons tegenoffensief, we zullen nooit instemmen met het bevriezen van het conflict", zei hij tegen de BBC.

President Zelensky sprak met de Britse zender verder onder meer over de NAVO-top in Litouwen, volgende week. Hij herhaalde zijn oproep voor steun, onder meer in de vorm van gevechtsvliegtuigen.

Ook sprak hij over de de Oekraïense Herstelconferentie die momenteel aan de gang is in Londen, en waar de president via een videoboodschap sprak. De steun zal volgens Zelensky gebruikt worden voor de wederopbouw. "Maar op een grotere schaal spreken we over de transformatie van Oekraïne", ook op het gebied van digitalisering, anticorruptie en juridische hervormingen.