Clicky


Arib bevestigt: Jorritsma zag Omtzigt al meteen als 'risico'

Arib bevestigt: Jorritsma zag Omtzigt al meteen als 'risico'
21-06-2023 17:03 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - In een brief aan de Tweede Kamer bevestigt oud-Kamervoorzitter Khadija Arib dat verkenner Annemarie Jorritsma zich al vlak na de verkiezingen in 2021 zorgen maakte over de rol van toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Nieuwsuur meldde vorige week op basis van stukken dat Jorritsma al aan het begin van de verkenning voor een nieuw kabinet haar zorgen uitte. Volgens Jorritsma kon het een "probleem" of een "risico" zijn als Omtzigt meer stemmen zou halen dan zijn lijsttrekker.

De Kamer spreekt woensdag in een interne vergadering over de formatie van 2021. Die duurde historisch lang, en werd vooral bekend vanwege de mislukte verkenning onder leiding van Jorritsma en minister Kajsa Ollongren (D66). Van laatstgenoemde werd destijds in maart een foto gemaakt waarop aantekeningen zichtbaar waren. Te lezen was: "positie Omtzigt - functie elders". Dat leidde tot een vertrouwenscrisis op het Binnenhof. In een lang debat op 1 april werd Jorritsma, die eerder deze maand afzwaaide als Eerste Kamerlid, aan de tand gevoeld over de aantekeningen, maar zij heeft toen niets gezegd over het eerste gesprek.

Dat gesprek vond plaats op 19 maart, slechts twee dagen na de verkiezingen. Naast Ollongren, Jorritsma en Arib waren er twee ambtenaren aanwezig, tekent de voormalige Kamervoorzitter op. De verkenners hadden aangegeven dat ze pas later met een verslag zouden komen, omdat ze de definitieve uitslag van de verkiezingen wilden afwachten. "De verkenners uitten hun zorgen over de positie van CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra en het CDA. Zij vreesden dat de heer Omtzigt, die op nummer 2 van de CDA-lijst stond, meer stemmen zou halen dan de heer Hoekstra." Dat zou tot problemen kunnen leiden voor het nieuw te vormen kabinet.