Clicky


Zoektocht naar Titan onverminderd verder nu de tijd dringt

Zoektocht naar Titan onverminderd verder nu de tijd dringt
22-06-2023 10:20 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

CAPE COD - Hulpverleners zijn de hele nacht blijven zoeken naar de vermiste onderzeeër Titan. Zelfs als de opvarenden nog in leven zijn, gaat de Amerikaanse kustwacht ervan uit dat ze binnen enkele uren zonder lucht komen te zitten. Zeker is dat niet, onder meer omdat niet zeker is hoeveel zuurstof de inzittenden momenteel verbruiken.

Er is een grote zoekactie aan de gang onder leiding van de Amerikaanse kustwacht. Het aantal schepen en onderwaterrobots dat daaraan meewerkt, blijft voorlopig toenemen. Zo is een extra Canadees schip onderweg met medisch personeel en een decompressiekamer. Ook wordt nog gezocht vanuit de lucht.

Een van de vliegtuigen die helpt bij de zoekactie nam eerder kloppende geluiden waar. Hoewel de bron daarvan niet bekend is, en dus ook niet gezegd kan worden of het geluid iets te maken heeft met de vermiste onderzeeër, blijft dat vooralsnog het meest concrete spoor naar de vermisten.

De Titan ging zondagmiddag rond 14.00 uur Nederlandse tijd onder water, op weg naar het wrak van de Titanic. Het had ongeveer zeven uur later boven moeten komen. Na een uur en drie kwartier lukte het niet meer om contact met de onderzeeër te krijgen. De schatting over de beschikbare zuurstof voor de opvarenden is gebaseerd op de hoeveelheid lucht die de onderzeeër kon meenemen: 96 uur.