Clicky


Tientallen doden na gasexplosie restaurant in noordwesten China

Tientallen doden na gasexplosie restaurant in noordwesten China
22-06-2023 11:51 | Buitenland | auteur ANP/AFP

YINCHUAN - Minstens 31 mensen zijn omgekomen door een gasexplosie in een restaurant in de noordwestelijke Chinese stad Yinchuan, melden Chinese staatsmedia. Ook raakten zeven mensen gewond, waarvan één in kritieke toestand is. Twee andere slachtoffers liepen ernstige brandwonden op, twee anderen lichte verwondingen en twee anderen werden geraakt door glasscherven.

De explosie werd volgens staatspersbureau Xinhua veroorzaakt door "een lek van vloeibaar petroleumgas" toen het restaurant operationeel was. Het restaurant is verwoest. Op camerabeelden is te zien hoe brandweerlieden de rook bestrijden die uit het door de explosie ontstane gat komt. De straat, waar ook andere eet- en uitgaansgelegenheden zijn, lag bezaaid met puin.

Negen mensen, onder wie de restauranteigenaar, aandeelhouders en personeelsleden, zijn aangehouden en worden vastgehouden, meldt staatszender CCTV op basis van informatie van het regionale comité van de Communistische Partij. Hun bezittingen zijn bevroren. Waarom ze precies zijn aangehouden en worden vastgehouden, is niet duidelijk.

Yinchuan, de hoofdstad van de autonome regio Ningxia, heeft ongeveer 2,3 miljoen inwoners. De tragedie gebeurde aan de vooravond van het Drakenbootfestival, een driedaags feest waarvoor veel Chinezen samenkomen met familie en vrienden.