Clicky


Justitie: geen bewijs voor sabotage Nord Stream vanuit Polen

Justitie: geen bewijs voor sabotage Nord Stream vanuit Polen
22-06-2023 12:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - De Poolse justitie wijst beweringen van de hand dat de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding vanuit Polen zou zijn opgezet. Volgens het Poolse Openbaar Ministerie is daar geen enkel bewijs voor. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ) stelde eerder dat er een Poolse link was met de aanslag.

In die krant verscheen eerder deze maand dat Duitse onderzoekers wel degelijk bewijs bekijken over Poolse betrokkenheid. De krant wees op de Andromeda, een jacht dat gebruikt zou zijn om explosieven te plaatsen op de Nord Stream 1-lijn. Volgens WSJ vertrok het schip vanuit Duitsland, maar maakte het een tussenstop in Polen. Het Openbaar Ministerie zegt dat de Poolse grenswacht het jacht heeft geïnspecteerd en dat er tijdens het verblijf in Polen geen spullen zijn ingeladen. Er zou dus geen link zijn tussen de stop in Polen en de explosie van de pijplijn.

De Poolse justitie zegt dat er geen bewijs is dat de Andromeda überhaupt een rol speelde bij de ontploffing. Bovendien zouden er geen Polen aan boord zijn geweest, maar zes Bulgaren.

Na de explosie in september werd internationaal voornamelijk naar Rusland gewezen als schuldige, maar later schreven Duitse en Amerikaanse media over mogelijke betrokkenheid van Oekraïne. Deze maand berichtte The Washington Post dat de Amerikaanse inlichtingendienst al maanden voor de explosie wist van een Oekraïens plan. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft die beweringen "belachelijk" genoemd.