Clicky


Britse media: brokstukken van vermiste Titanic-duikboot Titan

Britse media: brokstukken van vermiste Titanic-duikboot Titan
22-06-2023 20:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - [update 20:30 uur] De brokstukken die zijn gevonden op de bodem van de Atlantische Oceaan zijn van de dagenlang vermiste duikboot Titan, die op weg was naar de Titanic. Britse media, waaronder de BBC en Sky News, melden dit. De kans op het vinden van overlevenden lijkt daarmee vervlogen.

Bij de restanten zou het gaan om het "landingsframe en de achterklep (achtersteven)" van de Titan. De media baseren zich op informatie uit de WhatsApp-groep Explorers Club die in direct contact staat met schepen ter plekke.

Eerder donderdagavond had de Amerikaanse kustwacht via Twitter gemeld dat er door een onderwaterrobot brokstukken waren aangetroffen dicht bij het wrak van de Titanic. Dat is ook de laatste bekende locatie van de Titan, voor het moederschip contact verloor met de onderzeeër.

Op basis van de fragmenten leiden verscheidene experts af dat de Titan mogelijk is geïmplodeerd onder de hoge druk en vervolgens is neergedaald op de bodem.

De onderzeeër, met vijf mensen aan boord, verdween zondag tijdens een expeditie naar de restanten van de Titanic. Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate dat de expedities met Titan uitvoerde, was een van de inzittenden. Ook waren er drie Britse passagiers aan boord: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman, en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding. Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet, bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.