Clicky


Jamel L. 'mede om kosten' niet naar tbs-kliniek Nederland

Jamel L. 'mede om kosten' niet naar tbs-kliniek Nederland
22-06-2023 19:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Jamel L., de man die ervan wordt verdacht dinsdag een supermarktmedewerkster te hebben doodgestoken in het centrum van Den Haag, werd mede vanwege de kosten niet in een tbs-kliniek in Nederland opgenomen. Dit blijkt uit stukken van de rechtbank op Curaçao waar het ANP over beschikt. De man kreeg op Curaçao in 2018 tbs opgelegd in een strafzaak, maar op het eiland waren er amper behandelmogelijkheden voor de man, die als een ernstig gevaar werd gezien.

L. stond in 2018 terecht voor onder meer vernieling en bedreiging. In de stukken staat dat is geconstateerd dat Curaçao niet beschikt over een geschikte inrichting voor hem en dat behandeling van L. in een tbs-kliniek in Nederland "mede in verband met de daaraan verbonden kosten" onmogelijk is gebleken. Nederland kan een tbs-behandeling overnemen die door rechters op Curaçao is opgelegd.

De man kwam hierop terecht op een afdeling voor gedetineerden met psychische klachten waar hij medicatie kreeg en "regelmatig contact had" met een psychiater. Maar, zo valt te lezen, L. bleef het grootste gedeelte van de dag in zijn cel. Arbeid was niet mogelijk en er waren ook geen mogelijkheden tot resocialisatie. L. gaf zelf dat hij in feite een "kale gevangenisstraf" aan het uitzitten was.

Beëindiging tbs

In april 2020 vraagt de officier van justitie op Curaçao om zijn tbs te verlengen. De man zit dan nog steeds op de afdeling voor gedetineerden met psychische klachten, en niet in een gespecialiseerde kliniek. Zijn problematiek wordt door een arts omschreven als een schizo-affectieve stoornis, paranoïde- en grootheidswanen, een gebrekkige impulsbeheersing en dreigend en agressief gedrag. Toch wordt in de stukken genoemd dat "in de afgelopen twee jaar" het recidiverisico is afgenomen en dat er een duidelijke verbetering in zijn psychische toestand is te zien. De rechtbank besluit de tbs te verlengen.

Later dat jaar, namelijk met ingang van 1 augustus 2020, is de tbs van L. onder voorwaarden beëindigd. Zo moet hij wel aanwijzingen van zijn behandelaars opvolgen en vierwekelijkse injecties met medicatie krijgen. De rechtbank in Curaçao laat weten dat er daarna geen verlengingsaanvraag van de tbs meer is ingediend.

Meermaals opgepakt

Op enig moment is L., die al eerder in Nederland verbleef en daar in aanraking met justitie kwam, weer naar Nederland gekomen. Het Openbaar Ministerie zei dat de man sinds september 2022 in verschillende regio's is opgepakt. Op 9 juni werd hij door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor bedreiging. Het OM had in die zaak verzocht dat hij opgenomen zou worden in het Pieter Baan Centrum, maar dat verzoek wees de rechtbank af. Hij kreeg uiteindelijk een straf die gelijkstond aan zijn voorarrest en hoefde dus niet weer de cel in. Een woordvoerder van de rechtbank meldde donderdag dat de rechters niet op de hoogte waren van de tbs die de man op Curaçao opgelegd kreeg.

De man stond donderdag voor de rechter-commissaris, die zijn voorarrest met twee weken verlengde. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag.