Clicky


Restanten van Titan gevonden, duikboot vermoedelijk geïmplodeerd

Restanten van Titan gevonden, duikboot vermoedelijk geïmplodeerd
22-06-2023 22:49 | Buitenland | auteur ANP

BOSTON - Een onderwaterrobot heeft de restanten van de verdwenen onderzeeër Titan gevonden. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht bevestigd. "Op donderdagochtend werd eerst de achtersteven van de duikboot gevonden, op ongeveer een halve kilometer van het wrak van de Titanic", zei John Mauger van de Amerikaanse kustwacht en hoofd van de zoekoperatie. "Later werden ook andere brokstukken aangetroffen." Op dat moment werd de familie van de bemanningsleden ingelicht.

Ook OceanGate, het bedrijf achter de verdwenen Titan, heeft donderdagavond bevestigd dat de onderzeeër verloren is gegaan en dat de vijf inzittenden niet meer in leven zijn. Het bedrijf noemt de bemanning "echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen".

Volgens Mauger duidt de zichtbare schade van Titan op een implosie van de onderzeeër onder de hoge druk diep in de oceaan. Wanneer die implosie precies heeft plaatsgevonden is nog niet duidelijk. Titan verloor zondag contact met het moederschip toen het afdaalde richting het wrak van de Titanic. Mauger denkt niet dat de implosie de voorbije dagen nog heeft plaatsgevonden. Toen al waren reddingsdiensten met geluidsdetectoren aanwezig die een dergelijke knal zouden hebben waargenomen. De onderwaterrobots blijven nog aanwezig op de plek van de ramp om verdere informatie te verzamelen.

Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate dat de expedities met Titan uitvoerde, was een van de inzittenden. Ook waren er drie Britse passagiers aan boord: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman, en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding. Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet, bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook.