Clicky


Amerikaanse marine hoorde implosie van duikboot Titan mogelijk al zondag

Amerikaanse marine hoorde implosie van duikboot Titan mogelijk al zondag
23-06-2023 09:48 | Buitenland | auteur ANP

BOSTON - Een topgeheim systeem van onderwatermicrofoons waarmee de Amerikaanse marine vijandelijke onderzeeërs opspoort, ving mogelijk het geluid op van de implosie van de Titan. Dit zou gebeurd zijn enkele uren nadat de miniduikboot aan zijn missie was begonnen. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van functionarissen die betrokken waren bij de zoektocht.

Volgens een Amerikaanse defensiemedewerker begon de Amerikaanse marine bijna meteen met luisteren naar de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verbroken.

Kort na de verdwijning van de Titan op zondag ving het luistersysteem een geluid op van een vermoedelijke implosie in de buurt van de plek waar donderdag de wrakstukken zijn gevonden. De bevindingen werden vervolgens gerapporteerd, aldus het Amerikaanse dagblad.

"De Amerikaanse marine voerde een analyse uit van akoestische gegevens en ontdekte een anomalie die consistent was met een implosie of explosie in de buurt van waar de Titan-onderzeeër opereerde toen de communicatie verloren ging", verklaarde een hoge functionaris van de Amerikaanse marine aan The Wall Street Journal. De informatie werd volgens de functionaris onmiddellijk gedeeld om te helpen bij de zoek- en reddingsmissie.