Clicky


Den Haag: Jamel L. vroeg om zorg maar was agressief

Den Haag: Jamel L. vroeg om zorg maar was agressief
23-06-2023 10:26 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:29 uur] De man die ervan wordt verdacht afgelopen dinsdag een supermarktmedewerkster in Den Haag te hebben doodgestoken, heeft de gemeente onlangs om hulp gevraagd. Daarbij was hij agressief en intimiderend. Vanwege zijn gedrag is het niet gelukt om op korte termijn een passende opvang voor hem te vinden, aldus de gemeente.

Jamel L. (56) deed in april een aanvraag voor bijstand "vanwege onvoldoende inkomen". Bijna twee weken geleden verzocht hij om een opvangplek. Op 13 juni was er een intakegesprek met hem. "Tijdens de verschillende contacten met de verdachte is er sprake geweest van verbale agressie en intimidatie", laat de Haagse burgemeester Jan van Zanen vrijdag weten. De gemeente heeft dit in een intern systeem geregistreerd en het ook doorgegeven aan de politie. Vanwege de incidenten mocht L. niet meer in de gebouwen van de gemeente komen, waaronder het stadhuis en de stadsdeelkantoren. Het is volgens de gemeente niet bekend waar L. in de week voor de fatale steekpartij is geweest.

De politie heeft nog niet gereageerd op de vraag wat er met de melding van de gemeente over L. is gebeurd.

Een 36-jarige medewerkster van de Albert Heijn aan de Turfmarkt in het centrum werd dinsdag vlak na het openen van de winkel neergestoken. Ze overleed ter plekke. L. werd buiten de winkel gearresteerd.

De verdachte heeft een lang crimineel verleden in Nederland, Engeland en Curaçao. In 2018 kreeg hij in Curaçao tbs opgelegd, maar Nederland weigerde om die maatregel over te nemen. Uit stukken van de rechtbank op Curaçao, waar het ANP over beschikt, bleek dat dat "mede vanwege de kosten" niet mogelijk was.

Begin deze maand kreeg L. van de rechtbank in Rotterdam straf voor bedreiging van gemeentepersoneel "in de regio Rotterdam". Hij had zijn straf in voorarrest uitgezeten en kwam dus meteen na het vonnis vrij. De rechtbank liet donderdag weten niet op de hoogte te zijn geweest van de tbs die hij op Curaçao opgelegd had gekregen.