Clicky


Wagner-baas stelt dat Rusland wordt teruggedrongen in Oekraïne

Wagner-baas stelt dat Rusland wordt teruggedrongen in Oekraïne
23-06-2023 12:48 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - De baas van het huurlingenleger Wagner zegt dat de Oekraïense krijgsmacht de Russen terugdringt bij Zaporizja en Cherson. "We baden in het bloed", zegt Jevgeni Prigozjin in een filmpje dat hij via Telegram heeft verspreid. Hij zegt dat de Russische politieke en militaire top het Russische volk "ten diepste misleidt". Zij stellen juist dat Oekraïne het moeilijk heeft met het voorjaarsoffensief.

Prigozjin heeft met Wagner voor Rusland een belangrijke rol gespeeld in de invasie van Oekraïne, vooral bij de strijd om Bachmoet. Toch heeft hij ook bij herhaling kritiek geuit op de Russische leiders. Dat doet hij in het videofragment op zijn Telegramkanaal, dat onderdeel zou zijn van een langer interview, opnieuw.

De Wagner-leider trekt ook de motieven van de Russische leiders in twijfel. "Waarom is aan de speciale militaire operatie begonnen?", vraagt hij zich af. "De oorlog was nodig voor de zelfpromotie van een stel schoften."

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei woensdag dat het voorjaarsoffensief van Oekraïne moeizamer verloopt dan hij hoopte. Er zouden wel enige plaatsen zijn ingenomen, maar van een snelle opmars is volgens hem geen sprake. De Oekraïense krijgsmacht moet volgens hem voorzichtig te werk gaan, ook omdat de Russen veel mijnen hebben geplaatst.