Clicky


Ameland verbijsterd over fiat Heijnen aan versoberde veerdienst

Ameland verbijsterd over fiat Heijnen aan versoberde veerdienst
23-06-2023 20:37 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Ameland vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de komende weken een versoberde dienstregeling van de veerdienst van en naar het Waddeneiland toestaat. Er wordt in die weken naar een oplossing gezocht voor de te smalle vaargeulen, waardoor boten elkaar niet veilig kunnen passeren. Rederij Wagenborg Passagiersdiensten heeft de dienstregeling inmiddels al afgeschaald omwille van de veiligheid.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft hier begrip voor, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Veiligheid staat voorop", aldus de bewindsvrouw. Intussen laat zij mogelijke oplossingen voor het probleem onderzoeken door het Maritime Research Institute Netherlands (MARIN). Dit duurt volgens haar zes weken.

De gemeente Ameland is er totaal niet over te spreken. Burgemeester Leo Pieter Stoel wijst erop dat het besluit grote gevolgen heeft "voor de leefbaarheid en het toerisme op Ameland". Zeker nu het zomerseizoen net is begonnen. "We hebben er alle begrip voor dat er veiligheidsonderzoeken gedaan worden, maar om de dienstregeling onder het mom van overmacht zo ingrijpend te laten wijzigen voordat de resultaten van deze onderzoeken beschikbaar zijn, creëert onnodige onrust en chaos."

Het is ondoordacht en buitenproportioneel, vindt Stoel, die aangeeft dat dit ondernemers enorm kan schaden. De gemeente wil juist een ruimere dienstregeling. Daarvoor pleit ook reizigersvereniging Rover. Die heeft aan de staatssecretaris voorgesteld om de vaartijd in de dienstregeling met een kwartier te verlengen. "Zo komt er meer ruimte om op een veilige plek de schepen elkaar te laten passeren en wordt voorkomen dat vertragingen van de ene afvaart leiden tot vertraging van de volgende afvaart."

Naast het onderzoek van MARIN kijkt Heijnen naar de optie van een tijdelijke wachtplek bij Holwert, zodat twee boten achter elkaar kunnen varen waarmee het probleem van de smalle vaargeul omzeild wordt. "Dit voorkomt niet dat de dienstregeling aangepast wordt, maar houdt wel de totale capaciteit van de veerverbinding op peil", licht zij toe. Wagenborg Passagiersdiensten laat in een reactie weten "positief" te zijn over de brief van Heijnen.

De problemen met de vaargeul spelen al een tijd. Ondanks het vele baggeren, slibt de vaargeul telkens vol met zand. De eilanders maken zich hier zorgen over, omdat ze volledig afhankelijk zijn van de veerdienst.