Clicky


Strafzaak tegen huurlingenbaas Wagner wegens oproep tot muiterij

Strafzaak tegen huurlingenbaas Wagner wegens oproep tot muiterij
24-06-2023 00:05 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische machthebbers hebben de aanval geopend op de Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin, die al tijden steen en been klaagt over het gebrek aan steun uit Moskou voor zijn strijders in Oekraïne. Zijn oproep tot wraak, omdat het Russische leger zijn troepen zou hebben beschoten, is het Kremlin in het verkeerde keelgat geschoten.

De Russische veiligheidsdienst FSB begint een onderzoek naar de baas van het Wagner-huurlingenleger omdat hij oproept tot muiterij, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het Nationale Antiterrorisme Comité eist dat deze "illegale acties onmiddellijk worden stopgezet".

Kort na de boodschap van Prigozjin had de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin al gemeld dat "de nodige maatregelen" worden genomen. Ook sprak het ministerie van Defensie de aantijgingen van de Wagnerbaas tegen.

In een boodschap op het sociale medium Telegram claimde Prigozjin dat een Wagnerbasis in Oekraïne zou zijn beschoten, waardoor een enorm aantal doden viel. Het kwaad moet worden gestopt, dreigde de Wagnerleider.

Volgens hem had de Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, de aanval bevolen. Prigozjin zei 25.000 mannen onder zijn bevel te hebben. Hij riep de Russen, vooral soldaten, op zich bij hem aan te sluiten om "een einde te maken aan de chaos". Hij benadrukte verder dat het niet zou gaan om een "militaire staatsgreep", maar om een "mars voor gerechtigheid".