Clicky


Moskou voert noodtoestand in vanwege terroristische dreiging

Moskou voert noodtoestand in vanwege terroristische dreiging
24-06-2023 10:15 | Buitenland | auteur ANP/DPA

MOSKOU - De autoriteiten in de regio Moskou hebben een noodtoestand uitgeroepen gericht op de bestrijding van terrorisme. De veiligheidsmaatregelen worden verscherpt om mogelijke aanslagen te voorkomen. De maatregel volgt op de muiterij van huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin in het zuiden van Rusland. Volgens onbevestigde berichten wil Prigozjin naar Moskou optrekken. De hoofdstad ligt 950 kilometer ten noorden van Rostov, waar Prigozjin en zijn manschappen het militaire hoofdkwartier in handen zouden hebben.

Volgens de burgemeester van Moskou worden in het kader van de anti-terreurnoodtoestand alle grote bijeenkomsten of evenementen opgeschort. Ook zijn er scherpere veiligheidsmaatregelen, maar verder verloopt alles normaal in de stad, aldus burgemeester Sergej Sobjanin.

De muiterij van Prigozjin heeft voor paniek gezorgd. President Vladimir Poetin houdt zaterdag een toespraak tot de natie. Prigozjin zou mogelijk 25.000 huurlingen in dienst hebben. Het Kremlin heeft die opgeroepen niet aan de muiterij van hun chef mee te doen.

Vrijdag werd bekend dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Daar kan 20 jaar cel op staan.