Clicky


Klimaatactivisten en politie bij Tata Steel in Velsen

Klimaatactivisten en politie bij Tata Steel in Velsen
24-06-2023 10:21 | Binnenland | auteur ANP

VELSEN - [update 10:38 uur] De politie is zaterdag zichtbaar aanwezig bij Tata Steel in Velsen waar klimaatactivisten van plan zijn actie te voeren. Hoe de demonstratie er precies uit gaat zien, wilde Greenpeace eerder nog niet vertellen. Maar de burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd voor het terrein van Tata Steel, omdat de activisten dat mogelijk willen betreden. De noodverordening geldt vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur tot maandagochtend 07.00 uur.

De politie is aanwezig en agenten rijden in busjes, op fietsen en motoren geregeld langs het actiekamp en het terrein van Tata Steel. In het kamp logeerden volgens actievoerders de afgelopen nacht zo'n vierhonderd mensen. Zaterdagochtend komen daar nieuwe mensen bij; bijna iedereen draagt een rode overall. In de buurt staat een bord met de tekst: "Welkom. Demonstreren? Hou het veilig! Let op jezelf, let op elkaar", met een verwijzing naar de website van de gemeente Velsen: Velsen.nl/demo24juni.

Greenpeace en andere actiegroepen vinden dat de "ziekmakende onderdelen" van Tata Steel moeten sluiten. Ze wijzen als voorbeeld naar incidenten met zwarte rookwolken, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Tata Steel zegt hetzelfde einddoel na te streven als de actiegroepen. Het staalbedrijf wil ook de uitstoot verminderen en staal op een groene manier produceren.

"We stoppen niet voordat we onze doelen hebben bereikt", zegt directeur Hans van den Berg. "Wij willen de leefomgeving verbeteren, met concrete maatregelen en tastbare resultaten. Dat is geen loze kreet, want die omwonenden, dat zijn we ook zelf."