Clicky


Defensie volgt situatie Rusland, maar te vroeg voor conclusies

Defensie volgt situatie Rusland, maar te vroeg voor conclusies
24-06-2023 10:38 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 11:03 uur] Het Nederlandse ministerie van Defensie volgt de situatie in Rusland "op de voet", laat defensieminister Kajsa Ollongren desgevraagd via haar woordvoerder weten. Wel is het nu nog te vroeg voor conclusies, aldus Defensie. Het huurlingenleger Wagner heeft zich tegen de Russische legertop gekeerd en zou de zuidelijke Russische stad Rostov in handen hebben.

"Onenigheid tussen de Wagner-huurlingen en de Russische legertop is natuurlijk slecht nieuws voor Poetin", reageert Ollongren. De oorlog verloopt sowieso al niet hoe de Russische president het graag zou zien, benadrukt zij.

Ook minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) volgt "met veel aandacht de binnenlandse ontwikkelingen in Rusland", schrijft hij op Twitter. "Daarnaast ben ik in nauw contact met de ambassade, die er alles aan doet om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie."

Wagner-leider Jevgeni Prigozjin zou willen optrekken naar de Russische hoofdstad Moskou. Mogelijk heeft hij 25.000 huurlingen in dienst.

Vrijdag werd bekend dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Daar kan hij twintig jaar celstraf voor krijgen.