Clicky


Grote onrust bij ledenvergadering CDA Limburg om koers

Grote onrust bij ledenvergadering CDA Limburg om koers
24-06-2023 14:50 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HEEL - De Algemene Ledenvergadering van het CDA Limburg werd zaterdag gekenmerkt door felle debatten, met name over de koers van de afdeling in de toekomst. Sommige leden speculeerden openlijk over afsplitsing van de afdeling Limburg van de landelijke partij. Een dreiging die boven de markt blijft hangen, is voorlopig bezworen door de instelling van een werkgroep onder leiding van de Weerter burgemeester Raymond Vlecken, die de toekomst van de partij gaat onderzoeken.

"Hier is een stevige brand gaande", hield Vlecken de ongeveer honderd leden in Heel voor. "Het is dieptriest dat signalen uit de lokale afdelingen in Den Haag niet gehoord worden." De werkgroep moet voor het landelijk ledencongres in november zijn werk af hebben. Er werd een motie aangenomen om de stem van Limburg, zoals verwoord door de werkgroep, op 4 november landelijk te laten horen.

Veel leden waren boos dat landelijk partijvoorzitter Hans Huibers ondanks herhaalde uitnodigingen niet naar de ledenvergadering in Heel gekomen was. "We hebben zelfs nog geen telefoontje van hem gehad", zei CDA-lid Alex Janssen uit Horst aan de Maas boos.

Veel sprekers zeiden het vertrouwen in Den Haag verloren te hebben. Voormalig Statenlid Jeu Titulaer riep op om "het CDA vanuit Limburg te redden". Voormalig gedeputeerde Ger Driessen riep uit: "Het CDA in Den Haag is niet ons CDA." En kersvers CDA-gedeputeerde Michael Theuns zei: "Als we de regie niet voelen vanuit Den Haag, pakken wij die."

Secretaris Mark Buck van het landelijk partijbestuur wist de gemoederen enigszins tot bedaren te brengen. "Ik deel jullie woede", zei hij. "We zijn het er allemaal over eens dat het een enorme puinhoop is. Maar ik wil een positief verhaal vertellen." Het Limburgse CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch ontkende dat de afstand met Den Haag te groot is. "De stekker eruit trekken is makkelijk", zei hij. "Maar laten we elkaar vasthouden."

Voormalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans haalde nog woedend uit naar minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. "Zijn wetsvoorstel dat de gemeente meebepaalt aan wie huizen verkocht worden, heeft niets met het CDA te maken. Helemaal niets!"