Clicky


Politie Sint-Petersburg doet inval in kantoor Wagner Groep

Politie Sint-Petersburg doet inval in kantoor Wagner Groep
24-06-2023 15:25 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SINT-PETERSBURG - De Russische politie heeft volgens plaatselijke media zwaar bewapend een inval gedaan in het kantoor van de Wagner Groep van Jevgeni Prigozjin in Sint-Petersburg. Prigozjin leidt met zijn huurlingen in het zuiden van Rusland een opstand die volgens hem gericht is op de falende legerleiding. Prigozjin bevestigt dat bij de inval grote hoeveelheden geld zijn gevonden. Dat geld was volgens de Wagnerbaas bedoeld voor uitgaven van het huurlingenleger, zoals salarissen.

Het geld zou in voertuigen vlak bij het kantoor zijn aangetroffen. Volgens onbevestigde berichten in Russische media werd er 4 miljard roebel (43,2 miljoen euro) in kartonnen dozen gevonden.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat Prigozjin strafrechtelijk wordt vervolgd wegens een poging tot gewapende opstand. Er zijn volgens meldingen uit Sint-Petersburg ook veel zwaar bewapende militairen of agenten bij een hotel dat banden heeft met de muitende Prigozjin.

Conflict

'De Particuliere Militaire Maatschappij Wagner' van Prigozjin stamt uit 2014 toen ongeveer 250 huurlingen gingen deelnemen aan de oorlog in Oekraïne. Nu zijn er naar verluidt honderd keer zo veel huurlingen bij de Wagner Groep. Velen hebben deelgenomen aan de strijd in de Oekraïense regio Donbass. Volgens Prigozjin faalt het leger daar. Hij is al geruime tijd in conflict met de legerleiding.

Nu heeft hij de Russische strijdkrachten ervan beschuldigd zijn manschappen in Oekraïne te hebben aangevallen vanuit de lucht, wat veel slachtoffers zou hebben veroorzaakt. Vervolgens is hij met huurlingen naar Rostov aan de Don getrokken, 100 kilometer van de Oekraïense grens. Volgens president Vladimir Poetin belegeren ze daar militaire bases. Volgens Prigozjin hebben ze het militaire hoofdkwartier daar in handen.