Clicky


Wagnerbaas Prigozjin laat troepen terugkeren naar bases

Wagnerbaas Prigozjin laat troepen terugkeren naar bases
24-06-2023 20:35 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin heeft via berichtendienst Telegram gezegd dat hij zijn strijders van de Wagner Groep, die oprukten naar Moskou, heeft opgedragen terug te keren naar hun bases om bloedvergieten te voorkomen.

Prigozjin zei dat zijn strijders de afgelopen 24 uur waren opgerukt tot binnen 200 kilometer van Moskou. "In die tijd hebben we geen druppel bloed van onze strijders verloren. Nu is het moment gekomen waarop bloed zou kunnen vloeien." Daarom was het volgens de Wagnerbaas tijd om de colonnes te laten omdraaien.

Het kantoor van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko meldt dat Prigozjin akkoord is gegaan met een de-escalatievoorstel na overleg. Er zou onder meer zijn gesproken over een veiligheidsgarantie voor de Wagnerstrijders.

Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin spraken elkaar zaterdag een tweede maal, bericht het Belarussische staatspersbureau Belta. In dat gesprek vernam Poetin van Loekasjenko dat Prigozjin zich akkoord had verklaard zijn troepen terug te trekken. Poetin bedankte zijn Belarussische bondgenoot voor zijn bemiddeling.