Clicky


Litouwen wil meer steun van NAVO na opstand Wagner

Litouwen wil meer steun van NAVO na opstand Wagner
26-06-2023 10:19 | Buitenland | auteur ANP/DPA

VILNIUS - De president van Litouwen eist dat de NAVO haar oostelijke flank versterkt na de opstand van het Wagner-huurlingenleger tegen Rusland. "We hebben te maken met een grote staat, een staat met kernwapens, en elke vorm van binnenlandse onrust heeft onvermijdelijk gevolgen voor de veiligheid van omliggende landen", zei Gitanas Nauseda volgens de Litouwse radio.

De president wees er daarbij op dat zijn land ook grenst aan Belarus, waar Wagner-leider Jevgeni Prigozjin zich zou gaan vestigen. Nauseda gaf aan niet te weten of Prigozjin al in Belarus is aangekomen. Er is internationale onduidelijkheid over de locatie van de leider van het huurlingenleger sinds hij zijn troepen opdroeg terug te keren naar hun bases.

Nauseda, wiens land ook een grens deelt met de Russische exclave Kaliningrad, kondigde aan de werkzaamheden van zijn inlichtingendienst op te schroeven om meer politieke en veiligheidszaken te kunnen monitoren in Belarus.

Maandag is NAVO-chef Jens Stoltenberg in de Litouwse hoofdstad Vilnius en spreekt hij met Nauseda ter voorbereiding op de NAVO-top die er op 11 en 12 juli plaatsvindt.