Clicky


Russische media: onderzoek naar Wagner-baas Prigozjin loopt nog

Russische media: onderzoek naar Wagner-baas Prigozjin loopt nog
26-06-2023 12:05 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - Het strafrechtelijke onderzoek naar Wagner-baas Jevgeni Prigozjin loopt volgens Russische media nog, ondanks zijn deal met het Kremlin over het beëindigen van zijn muiterij. Moskou maakte zaterdag bekend dat Prigozjin en zijn troepen niet worden vervolgd voor de kortstondige opstand.

Prigozjin stuurde vrijdag duizenden huurlingen vanuit Oekraïne de grens met Rusland over en liet ze oprukken richting Moskou, om verhaal te halen over een vermeende aanval van het Russische leger op Wagner in Oekraïne. De Russische veiligheidsdienst FSB begon die dag een onderzoek naar Prigozjin voor het oproepen tot muiterij.

De eigenaar van het huurlingenbedrijf besloot zaterdag van zijn plan af te zien om een bloedbad te voorkomen, nog voordat zijn troepen de hoofdstad bereikten. Er was onder bemiddeling van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko een deal gesloten over het stoppen van de opstand. Er werd volgens het Kremlin onder meer afgesproken dat Prigozjin zich zal vestigen in Belarus.

De Wagner-baas, een voormalige vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, heeft sinds zaterdag niks meer van zich laten horen. Het is niet duidelijk waar hij nu is. Prigozjin botste in de afgelopen maanden herhaaldelijk met de Russische defensietop en haalde publiekelijk hard uit naar onder anderen defensieminister Sergej Sjojgoe.