Clicky


Maersk bestelt zes nieuwe methanol aangedreven schepen

Maersk bestelt zes nieuwe methanol aangedreven schepen
26-06-2023 12:11 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

KOPENHAGEN - AP Moller - Maersk (Maersk) heeft een bestelling geplaatst van zes middelgrote containerschepen, allemaal met dual-fuel motoren die kunnen werken op groene methanol. Yangzijiang Shipbuilding Group zal de zes 9.000 TEU-schepen bouwen die in 2026 en 2027 zullen worden opgeleverd.

"Met deze order zetten we een nieuwe stap in de groene transformatie van onze vloot en richting ons doel om in 2040 netto nul te worden. Net als bij al onze andere scheepsorders van de afgelopen twee jaar, zullen deze schepen op groene methanol kunnen varen", aldus Rabab Boulos, Chief Infrastructure Officer bij Maersk.

In 2021 bestelde Maersk 's werelds eerste methanol-compatibele containerschip volgens het principe om alleen nieuw gebouwde schepen te bestellen die op groene brandstoffen kunnen varen. Slechts twee jaar later staat het wereldwijde orderboek op meer dan 100 methanol-enabled schepen.

Door zes extra schepen te bestellen, heeft Maersk nu 25 methanol-compatibele schepen in bestelling.

"Voor deze zes containerschepen hebben we gekozen voor een ontwerp en scheepsgrootte waardoor ze zeer flexibel inzetbaar zijn. Hierdoor zullen deze schepen vele functies kunnen vervullen in zowel ons huidige als ons toekomstige netwerk en daarmee de flexibiliteit bieden waar onze klanten om vragen. Eenmaal gefaseerd zullen ze de bestaande capaciteit in onze vloot vervangen", aldus Rabab Boulos.

Later deze zomer zal het eerste methanol-aangedreven schip, een 2.100 TEU feederschip, aan Maersk worden geleverd.

De nieuwe schepen vervangen schepen in een segment van vergelijkbare grootte en zullen de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van Maersk verminderen met ongeveer 450.000 ton CO2e per jaar op basis van de brandstoflevenscyclus wanneer ze op groene methanol varen.