Clicky


Wagnerbaas Prigozjin: opmars naar Moskou moest opdoeken Wagner voorkomen

Wagnerbaas Prigozjin: opmars naar Moskou moest opdoeken Wagner voorkomen
26-06-2023 18:06 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SINT-PETERSBURG - Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin heeft in een audiobericht op Telegram gezegd dat de mars naar Moskou was bedoeld om te voorkomen dat zijn huurlingenleger zou worden opgedoekt. Volgens Prigozjin zou de Wagner Groep per 1 juli ophouden te bestaan. In het eerste audiobericht sinds hij zaterdag van de radar verdween, zegt hij dat het niet de bedoeling was om de Russische overheid omver te werpen. Het is nog niet duidelijk waar Prigozjin zich nu bevindt.

Prigozjin zei dat hij de mars begon vanwege "onrecht" dat de Wagner Groep werd aangedaan. Hij stelde in Moskou mensen ter verantwoording te willen roepen voor de "fouten die zijn gemaakt in de speciale militaire operatie". Daarmee doelde hij waarschijnlijk op onder anderen defensieminister Sergej Sjojgoe. Ook zei Prigozjin dat de tocht naar Moskou een "masterclass" was die liet zien hoe het tijdens de invasie van Oekraïne op 24 februari vorig jaar had moeten gaan.

Volgens Prigozjin legde de tocht naar Moskou "ernstige veiligheidsproblemen" in Rusland bloot. Het huurlingenleger rukte tot 200 kilometer van Moskou op. "We hadden alle militaire infrastructuur langs de route geblokkeerd", aldus Prigozjin. Ook luchtbases zouden zijn overgenomen, stelde de Wagnerbaas. Prigozjin zei het spijtig te vinden dat ze vliegtuigen van de Russische luchtmacht moesten neerhalen tijdens de mars. De huurlingen maakten uiteindelijk rechtsomkeert om "bloedvergieten te voorkomen", stelde Prigozjin.

Het huurlingenleger werd warm onthaald in de steden waar ze langskwamen onderweg naar Moskou, beweerde de Wagnerbaas. "Ze waren blij ons te zien. We werden verwelkomd met Russische vlaggen en Wagnersymbolen."

Vrijdag beweerde Prigozjin dat een kamp van Wagner was gebombardeerd door de Russische krijgsmacht. Wagnerstrijders staken toen de Russische grens over en trokken via Rostov aan de Don richting Moskou. Na bemiddeling door de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko werd de tocht afgeblazen. Prigozjin zou zonder vervolgd te worden naar Belarus mogen verhuizen.

Prigozjin zei in het audiobericht dat Loekasjenko "een hand uitstak en aanbood om een oplossing te vinden zodat Wagner kon blijven bestaan". Onlangs ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een wet die huurlingengroepen per 1 juli verplicht een contract te tekenen met het ministerie van Defensie. Hierdoor zou ook de Wagner Groep onder de leiding van het ministerie vallen, wat het moeilijker zou maken voor Prigozjin om vrij te opereren en militaire en politieke invloed op te bouwen.