Clicky


Poetin: pogingen tot onrust in Rusland zijn gedoemd te mislukken

Poetin: pogingen tot onrust in Rusland zijn gedoemd te mislukken
26-06-2023 23:19 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR/DPA

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn eerste televisietoespraak na de opstand van de Wagner Groep gewaarschuwd dat alle pogingen tot onrust of chantage in Rusland "gedoemd zijn te mislukken". Volgens Poetin hadden Oekraïne en het Westen graag gezien dat de Russen elkaar zouden uitmoorden, maar hij zou zaterdag het bevel hebben gegeven om bloedvergieten te voorkomen. De Russische president dankte ook Wagnermilitairen die de escalatie hadden afgewend.

Volgens Poetin zijn "de meesten" van Wagner patriotten. Hij zou zich aan zijn belofte willen houden dat de leden van Wagner naar Belarus mogen, zoals afgesproken met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. Maar de militairen hebben ook de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de Russische strijdkrachten of om gewoon terug te gaan naar hun families.

Poetin sprak niet over Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die de muiterij leidde. Het is niet duidelijk waar die zich op dit moment bevindt.

De Russische president dankte ook gewone Russen voor hun "patriottisme" tijdens de opstand. Volgens Poetin was de gewapende opstand sowieso neergeslagen, ook als de troepen verder waren opgerukt naar Moskou.

Poetin hield maandagavond ook nog een bijeenkomst met een aantal mensen van de veiligheidsdiensten en ministers, onder wie defensieminister Sergej Sjojgoe. Hij was samen met legerbevelhebber Valeri Gerasimov de man op wie Prigozjin het zaterdag gemunt had. Poetin bedankte de aanwezige ministers voor hun handelen zaterdag, dus niets duidt erop dat Sjojgoe binnenkort plaats moet maken. Het was het eerste publieke optreden van Sjojgoe sinds de opstand van Wagner. Gerasimov was niet aanwezig.