Clicky


Moskou zegt alweer zaak rond muiterij Wagner in te trekken

Moskou zegt alweer zaak rond muiterij Wagner in te trekken
27-06-2023 11:21 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - De zaak rond de muiterij van de Wagner Groep wordt ingetrokken. Russische staatsmedia melden dat de FSB de zaak laat vallen omdat de "deelnemers hun acties gericht op het plegen van een misdrijf stopten".

Nadat het huurlingenleger onder leiding van Jevgeni Prigozjin tot 200 kilometer van Moskou was opgetrokken, staakte Wagner zaterdag de opstand. Eerder was er onduidelijkheid over de vervolging van de Wagner Groep en Prigozjin. Staatsmedia meldden maandag dat het onderzoek van de Russische inlichtingendienst naar de muiterij nog liep.

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko had bemiddeld op het hoogtepunt van de opstand, waarna Wagner de opstand zou stoppen. In ruil daarvoor zouden zij niet door Moskou worden vervolgd. Als onderdeel van de deal zou Prigozjin naar Belarus zijn vertrokken. Ook Wagnerstrijders zouden naar Belarus mogen verhuizen. Volgens het Russische defensieministerie wordt "zwaar militair materiaal" van Wagner overgeheveld naar de Russische krijgsmacht.

Toch blijft er veel onduidelijk over de toekomst van Prigozjins huurlingenleger. Wagner zou naar Belarus moeten verhuizen om voort te blijven bestaan. Toch zou de Wagner Groep werkzaamheden in het hoofdkantoor in Sint-Petersburg weer hebben opgepakt. Ook rekruteringscentra zouden op verschillende plekken in Rusland weer zijn geopend.