Clicky


Leger Belarus stond op scherp tijdens opstand Wagner

Leger Belarus stond op scherp tijdens opstand Wagner
27-06-2023 12:14 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MINSK - De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko had zijn troepen opdracht gegeven gevechtsklaar te zijn tijdens de Wagnermuiterij in buurland Rusland. "Ik gaf bevel om het leger in de hoogste staat van paraatheid te brengen", zei de president volgens staatsmedia.

Loekasjenko speelde uiteindelijk een bemiddelende rol nadat het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin oprukte naar Moskou. Er kwamen na zijn tussenkomst veiligheidsgaranties voor Wagnerstrijders en Prigozjin mocht vertrekken naar Belarus. In dat Oost-Europese land worden volgens sommige berichten grote kampen gebouwd waar manschappen van Wagner gelegerd kunnen worden.

Loekasjenko wordt gezien als de belangrijkste bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin in Europa. De Belarussische dictator geldt in het Westen als een paria en is steeds afhankelijker geworden van het grote buurland Rusland. Moskou kon Belarus gebruiken als springplank bij de invasie van Oekraïne en mag er tactische kernwapens plaatsen.

Strategisch probleem

Het is de vraag hoeveel baat Loekasjenko uiteindelijk heeft bij de aanwezigheid van Prigozjin. Experts hebben geopperd dat Loekasjenko de Wagnerstrijders mogelijk kan inzetten tegen dissidenten in eigen land. Het is nog onduidelijk of Poetin druk op zijn ambtgenoot heeft uitgeoefend om de huurlingenleider op te nemen.

De Belarussische oud-minister Pavel Latushko waarschuwde afgelopen weekend dat de komst van Prigozjin "geen cadeau" is voor Belarus. Het oppositielid voorspelde dat Poetin de huurlingenleider niet gaat vergeven. "Dit is een hele kleine en oppervlakkige tactische overwinning voor Loekasjenko dat uiteindelijk een strategisch probleem voor hem kan worden."