Clicky


Mink K. krijgt zes jaar cel voor invoer 400 kilo cocaine en opzetten cocaine laboratorium

Mink K. krijgt zes jaar cel voor invoer 400 kilo cocaine en opzetten cocaine laboratorium
27-06-2023 14:05 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft Mink K. dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij betrokken is geweest bij de invoer van 400 kilo cocaïne en het opzetten van een laboratorium waar cocaïne bewerkt kon worden. De verdachte had hierin een coördinerende en leidinggevende rol.

Mink K. werd in Libanon aangehouden en is uiteindelijk uitgeleverd aan Nederland voor berechting. De voorlopige hechtenis van K. en de tijd die hij in uitleveringsdetentie heeft gezeten worden afgetrokken van de opgelegde gevangenisstraf.

De verdediging bepleitte dat het OM niet-ontvankelijk zou zijn in de vervolging van K. In een TV-reportage heeft K. verteld in het bezit te zijn van een PGP-telefoon, een telefoon waarmee je versleutelde berichten kan versturen. De TV-uitzending zou de start zijn geweest voor het strafrechtelijk onderzoek. De rechtbank ziet dat anders.

Dit onderzoek is voorafgegaan door titel V-onderzoeken naar, kort gezegd, in georganiseerd verband gepleegde/beraamde ernstige misdrijven. Deze onderzoeken vinden hun basis in onderzoek naar het dataverkeer dat is vastgelegd tijdens het strafrechtelijk onderzoek tegen Sky-ECC. Dat is een dienst die het mogelijk maakt om versleutelde (PGP-)berichten te versturen.

Mink K. is geïdentificeerd als de gebruiker van een Sky-ECC account. Berichten die aan hem zijn toegeschreven zijn in deze strafzaak als bewijs gebruikt dat heeft geleid tot deze veroordeling.