Clicky


Advies aan Hoge Raad: zaak tegen pakketbezorger Wijchen moet over

Advies aan Hoge Raad: zaak tegen pakketbezorger Wijchen moet over
27-06-2023 14:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De zaak tegen de pakketbezorger die in november 2020 een 42-jarige man in Wijchen doodreed en daarvoor in hoger beroep is veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging, moet opnieuw worden behandeld, omdat de pleitnota van de advocaat is zoekgeraakt bij het hof in Arnhem. Dat adviseert de advocaat-generaal (AG) dinsdag aan de Hoge Raad. De AG noemt het zoekraken van de pleitnota een onherstelbaar verzuim.

Verdachte Tarik O., nu 21 jaar oud, zou de man, die met zijn vrouw de hond aan het uitlaten was, bewust hebben aangereden omdat die hem aansprak op zijn rijgedrag in een woonwijk. De bezorger zou veel te hard hebben gereden. Na een felle discussie stapte O. weer in zijn bus, gaf gas en reed het slachtoffer aan. Daarna reed hij nog zeker twee keer over de man heen, om vervolgens verder te gaan met het bezorgen van pakketjes.

Het gerechtshof in Arnhem achtte in ieder geval bewezen dat O. met zijn gedrag het risico voor lief nam dat hij de man zou doden. De rechtbank in Utrecht had O. in 2021 al dezelfde straf opgelegd.

Pleitnota zoekgeraakt

In de cassatieprocedure bij de Hoge Raad blijkt dat de pleitnota is zoekgeraakt. De AG adviseert de Hoge Raad de eerdere uitspraak van het hof te vernietigen en de uitspraak terug te verwijzen naar het hof, die de zaak opnieuw zal moeten behandelen.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig gepland op 26 september.