Clicky


Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin in Belarus aangekomen

Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin in Belarus aangekomen
27-06-2023 16:31 | Buitenland | auteur ANP

MINSK - Jevgeni Prigozjin, de baas van de Wagner Groep, is in Belarus. Dat zegt de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko volgens staatsmedium Belta tijdens een bijeenkomst van officieren. Het Kremlin maakte zaterdag bekend dat Prigozjin naar Belarus zou verhuizen in een deal die een einde maakte aan de opstand van de Wagner Groep.

Prigozjin leidde zijn huurlingenleger dit weekend richting Moskou nadat zijn strijdkrachten zouden zijn aangevallen door de Russische strijdkrachten. Zaterdag trok Prigozjin zijn troepen terug na bemiddeling door Loekasjenko.

Volgens de president kunnen Wagnerstrijders een aanwinst zijn voor de Belarussische strijdkrachten. Loekasjenko heeft zijn defensieminister opdracht gegeven te onderhandelen met de Wagnerbaas. Loekasjenko zei dat er geen plannen waren om rekruteringscentra voor Wagner op te zetten in Belarus.

Ook andere Wagnerstrijders konden door de deal naar Belarus verhuizen zonder vervolgd te worden. Loekasjenko zei dat ze voor de komende tijd een oude militaire basis is aangeboden. Volgens sommige berichten zouden er kampen voor de Wagnerstrijders worden gebouwd in Belarus. Loekasjenko ontkende dat.