Clicky


Grote brand in Rotterdam onder controle, wel nog steeds rook

Grote brand in Rotterdam onder controle, wel nog steeds rook [+foto's]
28-06-2023 09:26 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 13:46 uur] In Rotterdam-West heeft woensdag een grote brand gewoed waardoor vooral over dat stadsdeel rook trok, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Rond 09.30 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand onder controle was. Vanwege de grote hoeveelheid rook is een NL-Alert verzonden, waarin onder meer wordt opgeroepen uit de rook te blijven.

De brand woedde in een loods aan de Keileweg. Eerder woensdagochtend sloegen de vlammen uit het pand en trok een grote rookkolom over de stad. "Bij de brand komt veel rook vrij. Blijf uit de rook. Sluit ramen en deuren en schakel ventilatiesystemen uit", meldde de veiligheidsregio toen. Dat advies geldt rond 13.15 uur nog steeds, zegt een woordvoerder van de brandweer. "We zijn nog steeds bezig met sloopwerkzaamheden en daar komt nog rook bij vrij."

Acht medewerkers van een nabijgelegen winkel kwamen via het ventilatiesysteem in contact met rook. Zij moesten worden nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Metingen hebben uitgewezen dat er geen andere dan de normale stoffen vrijkomen die in rook van een brand zitten. "Maar rook is altijd slecht voor je, dus blijf eruit", is de oproep.

Het vuur is niet overgeslagen naar andere panden. "Maar het pand waarin de brand is ontstaan, is helaas verloren gegaan." In het pand zaten volgens de woordvoerder veel ondernemingen die een maatschappelijke bijdrage proberen te leveren, bijvoorbeeld door van oud hout nieuwe meubels te maken. "Het is wel een klap voor die groep."

Geprobeerd wordt de brand gecontroleerd te laten uitbranden. Om goed te kunnen nablussen zijn sloopwerkzaamheden noodzakelijk, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio eerder woensdag. Het sein brand meester was rond 13.15 uur nog niet gegeven.

Waardoor de brand is ontstaan, is nog onbekend. "De vraag is of we dat ooit terug gaan vinden", zei de woordvoerder daar eerder over.

Onder meer de Vierhavensstraat, een belangrijke verkeersader richting het centrum, was vanwege de brand afgesloten. De weghelft richting het Marconiplein wordt gefaseerd vrijgegeven, evenals de winkels aan die kant. Op de weghelft richting het centrum ligt veel puin. Die blijft daarom nog even afgesloten.

Mensen in de omgeving kunnen stuiten op bij de brand vrijgekomen roetdeeltjes. Die zijn niet gevaarlijker dan normaal, aldus een andere woordvoerder van de veiligheidsregio. Op rijnmondveilig.nl geven de hulpdiensten aan hoe mensen daarmee om kunnen gaan. Zo wordt geadviseerd contact met roetdeeltjes te vermijden en geen groenten, fruit en gewassen met zichtbare roetdeeltjes erop te eten.